[vc_row][vc_column][vc_column_text]Το παρόν άρθρο είναι συνέχεια του άρθρουΗ ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα: οι παρανοήσεις και η αλήθεια γύρω από τις online επιχειρήσεις – Mέρος 1, Αρθρογράφοι: Σουσάνα Πατσούμη- Κάλφα & Γιώργος Κάλφας

Παρανόηση 4 : Δεν είναι απαραίτητος ο Επιχειρηματικός Σχεδιασμός (Business Plan)

To μεγαλύτερο ψέμα που κυκλοφορεί είναι ότι η Online επιχείρηση είναι διαφορετική από την παραδοσιακή – συμβατική επιχείρηση. Εκτός από το ότι δεν υπάρχει φυσική παρουσία, η βιτρίνα, μικρές είναι οι διαφορές ανάμεσα σε σε μια ψηφιακή και σε παραδοσιακή επιχείρηση. Και μην ξεχνάμε πολλές από τις ψηφιακές επιχειρήσεις που υπάρχουν είτε προϋπήρχαν ως παραδοσιακές είτε δημιουργούν και φυσικά καταστήματα.

Η Αλήθεια: Ο Επιχειρηματικός Σχεδιασμός (Business Plans) είναι απαραίτητος

Ο κοινός παρονομαστής στην παραδοσιακή επιχειρηματικότητα και στην ψηφιακή επιχειρηματικότητα είναι ότι μιλάμε για επιχειρήσεις. Ο επιχειρηματικός σχεδιασμός είναι η βάση, είναι η πυξίδα για την επιχείρηση σου και αυτό ισχύει και για την ψηφιακή επιχείρηση.

Μην αγνοείς, λοιπόν, αυτό το βήμα.

Θέματα όπως:

καλό είναι αυτά να τα καταγράψεις – μην τα έχεις μόνο στο μυαλό σου.

Η συγγραφή του επιχειρηματικού σχεδίου της ηλεκτρονικής σου επιχείρησης ,θα σε βοηθήσει πολύ να ξεκαθαρίσεις πολλά πράγματα στο μυαλό σου και την ευθυγραμμίσεις σε μια τροχιά επιτυχίας.  Δεν χρειάζεται να τα γνωρίζεις όλα, όμως είναι καλό να γνωρίζεις πού θα μπορείς να βρίσκεις λύσεις στα θέματα που σε απασχολούν και να συνδεθείς με ανθρώπους που μπορούν να σε υποστηρίξουν σε αυτό σου το διάβημα όπως πχ.

Έναν καλό Φοροτεχνικό με ειδίκευση στις ηλεκτρονικές επιχειρήσεις,

-Έναν καλό Νομικό για να συγγράψει τους όρους χρήσης της επιχείρησης σου,

Έναν καλό Online Business Coach για να σε καθοδηγήσει σε όλα σου τα βήματα και να σε βοηθήσει να οργανώσεις τις διαδικασίες και τις λειτουργίες της ψηφιακής σου επιχείρησης,

– Έναν καλό Marketer στο FB (ή σε άλλο κανάλι επικοινωνίας)

κτλ

 

Παρανόηση 5: Όλες οι eCommerce πλατφόρμες Products είναι ίδιες

Χωρίς να γνωρίζεις βασικά θέματα που άπτονται των shopping carts, των τρόπων πληρωμής και για τις πλατφόρμες που αναπτύσσεις την ηλεκτρονική σου επιχείρησης, μπορείς πολύ εύκολα να υποθέσεις ότι όλα είναι τα ίδια και τα αυτά. Όμως δεν είναι έτσι.

Η Αλήθεια: Δεν θα ήθελες να είναι όλα ίδια

Καμιά πλατφόρμα δεν είναι ίδια με την άλλη. Η λειτουργικότητα τους μπορεί να διαφοροποιείται αρκετά ως προς τον τρόπο που παρουσιάζονται οι κατάλογοι των προϊόντων, με τι φίλτρα γίνεται αυτό, με τα shopping carts, και τις πλατφόρμες πληρωμής κτλ. Μια μικρή, νεοεισερχόμενη επιχείρηση με μια μικρή γκάμα προϊόντων δεν έχει τις ίδιες ανάγκες που έχει πχ το ebay.

H πολυπλοκότητα των λύσεων που μπορείς να βρεις σχετικά με το χτίσιμο του Online καταστήματος σου μπορεί να επηρεάσει άμεσα την αγοραστική εμπειρία των πελατών σου. Αν είσαι λοιπόν μια μικρή ηλεκτρονική επιχείρηση, με μικρό κατάλογο προϊόντων, ο στόχος σου είναι ο πελάτης σου να πάει κατευθείαν  στον κατάλογο σου, το προϊόν σου και έπειτα στην έξοδο για πληρωμή ( checkout) όσο πιο γρήγορα και εύκολα γίνεται. Κάνε μια έρευνα ενδελεχή στις λύσεις που έχεις και επέλεξε σοφά αυτό που ταιριάζει στην δική σου επιχείρηση και στο μέγεθός της. Αν γνωρίζεις ποια σου ταιριάζει, συμβουλέψου άλλους Online επιχειρηματίες ή Online Business Coaches αλλά και αμερόληπτους web developers. Συνήθως μια σύνθεση ταλέντων και ειδικοτήτων, βοηθούν στο να επιλέξεις την κατάλληλη πλατφόρμα για να στήσεις την online επιχείρηση σου (γραφίστας, σύμβουλος online επιχειρήσεων και web developer).

 

Παρανόηση 6: Δεν υπάρχουν προβλήματα στην ψηφιακή επιχείρηση και η επιτυχία είναι εύκολη υπόθεση

Αυτά τα λένε άνθρωποι που προσπαθούν να σε εξαπατήσουν. Μην ακούς τέτοιες φωνές που υπάρχουν κυρίως για να αποπροσανατολίσουν και να πουλήσουν δικές τους λύσεις με shortcuts επιτυχίας. Τα λόγια του τύπου ‘χτίσε μια ψηφιακή επιχείρηση και η επιτυχία είναι εύκολη υπόθεση’ είναι μυθεύματα.

Η Αλήθεια: Η Επιτυχία προϋποθέτει πολλή και μεθοδική εργασία

Καθημερινά όλες οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προκλήσεις και προβλήματα ανεξάρτητα αν είναι παραδοσιακές ή ηλεκτρονικές επιχειρήσεις Οι ψηφιακές- online- ψηφιακές επιχειρήσεις έχουν και αυτές τις προκλήσεις τους. Ένα παράδειγμα πρόκλησης είναι πώς θα πείσουν τους πελάτες του που χρησιμοποιούν κινητά μέσα επικοινωνίας για να αγοράσουν από αυτούς. Μια άλλη πρόκληση, πώς θα αποκτήσουν αναγνωσιμότητα του brand τους. Μια άλλη πρόκληση πώς θα χρησιμοποιήσουν τα social media για να πετύχουν τα παραπάνω κτλ.

Μερικές από τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσεις, αν τώρα ξεκινάς να δημιουργείς μια ηλεκτρονική επιχείρηση είναι πως να φτιάξεις μια ιστοσελίδα που θα είναι mobile-responsive, πως να διαμορφώσεις μια καλή στρατηγική χρήσης των social media  ή πως θα χρησιμοποιήσεις κουπόνια εκπτωτικά ή ειδικές προσφορές για να ελκύσεις τους πρώτους πελάτες σου.

Επίλογος

Κάνε τώρα σοφά και μελετημένα τα πρώτα σου βήματα

Όλο αυτό το άρθρο είχε σαν σκοπό να σκιαγραφήσουμε σε σύντομο και ουσιαστικό τρόπο τους μύθους και τις αλήθειες γύρω από το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις ηλεκτρονικές επιχειρήσεις. Αφού τα γνωρίζεις πλέον αυτά, μπορείς σοφά και μελετημένα να κάνεις τα βήματα για να χτίσεις και αναπτύξεις μια ψηφιακή επιχείρηση. Η επιτυχία δεν μπορεί να συμβεί, αν δεν εστιάσεις στην λεπτομέρεια και αν δεν δώσεις προσοχή στα σημαντικά. Ίσως να είναι άγνωστα νερά για σένα αυτή η διαδικασία, όμως πίστεψε με, δεν χρειάζεται να ανακαλύπτεις τον τροχό.

Παρακάτω σου αναφέρουμε επιγραμματικά ποια θα πρέπει να είναι τα πρώτα σου βήματα για να δημιουργήσεις μια ηλεκτρονική επιχείρηση:.

Γνώρισε την επιχείρηση που ξεκινάς:  Είναι επιτακτικής ανάγκης για την βιωσιμότητα και την στερέωση της online επιχείρησης σου να έχεις ένα ξεκάθαρο όραμα για την νέα σου επιχείρηση. Να γνωρίζεις τα προϊόντα σου, να μπορείς να επικοινωνείς ξεκάθαρα και με την δική σου φωνή τον σκοπό της επιχείρησης σου και τι την κάνει διαφορετική σε σχέση με άλλες ηλεκτρονικές επιχειρήσεις στο είδος της. Να γνωρίζεις την αγορά σου, τις ανάγκες των πελατών σου καθώς και το ανταγωνιστικό σου πλεονέκτημα.

Κάνε ένα επαγγελματικό Website: Οι εποχές των λύσεων ‘ one size fits all’ στο χτίσιμο και στην αισθητική των websites, έχουν παρέλθει. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και έντονος. Αν δεν είναι το website σου επαγγελματικό, σωστό αισθητικά και ελκυστικό στην χρήση και στην εμπειρία του πελάτη, τότε δεν ξέρουμε, αν θα κερδίσεις την εμπιστοσύνη του κοινού άρα και πωλήσεις από αυτό.

Αντιμετώπισε Νομικά & Φορολογικά Ζητήματα:  Oι online επιχειρήσεις πρέπει να συμμορφώνεται σε όλες τις διατάξεις και τους νόμους που ισχύουν και στις παραδοσιακές επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φροντίσεις, για την νομική μορφή που θα στηθεί, να συμβουλευτείς από έμπειρο Φορολογικό Σύμβουλο ή έμπειρη φορολογιστική ομάδα για τους νόμους που αφορούν τα φορολογικά ζητήματα τόσο της χώρας που έχει δημιουργική η νομική οντότητα αλλά και φόρους άλλων χωρών, να έχεις όλες τις απαραίτητες άδειες λειτουργίας, να ενημερωθείς για ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων, προστασίας προσωπικών δεδομένων κτλ

Η ηλεκτρονική σου επιχείρηση θα έχει όλα τα εχέγγυα που χρειάζεται για να αναπτυχθεί και να επιτύχει μόνο αν στηρίζεται σε γερές βάσεις και γνώσεις και όχι στους μύθους, που κατά καιρούς, πολλοί δημιουργούν για δικό τους όφελος. Η ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα αντιμετωπίζει προκλήσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με την σωστή πρόληψη και γνώση, μόνο αν χτιστεί σε σωστές βάσεις και με καλό προγραμματισμό, δράση και ενημέρωση των νέων τάσεων στο ηλεκτρονικό εμπόριο που ομολογουμένως τρέχουν με ασύλληπτα μεγάλη ταχύτητα.

Σου ευχόμαστε από καρδιάς να έχεις μια υπέροχη μέρα!!!

——————————————————————————

Σουσάνα Πατσούμη- Κάλφα & Γιώργος Κάλφας

Αν θέλεις να βρεις τις επιχειρηματικές ιδέες και δεν έχεις καμιά ιδέα ή ακόμα και αν έχεις και θέλεις να μάθεις να χαρτογραφείς αυτό που έχεις κατά νου, μπορώ να σε βοηθήσω, στέλνοντας σου, ένα μοναδικό και απλό στην χρήση του Εγχειρίδιο Χαρτογράφησης Επιχειρηματικών Ιδεών, δίνοντας τα στοιχεία σου, παρακάτω:

Κατέβασε αυτό το απλό σε βήματα Εγχειρίδιο και βρες τις ιδέες που μπορεί να κατοικοεδρεύουν μέσα σου και ίσως δεν γνωρίζεις!

Μην ξεχνάς όλοι και όλα από κάπου ξεκινάν.

Έτσι και εσύ!

oli-xekinan-apo-kapou-1

[mc4wp_form]

Aν πιστεύεις ότι αυτό το άρθρο μπορεί να βοηθήσει και άλλους ανθρώπους, τότε μην διστάζεις να το μοιραστείς μαζί τους.

Μην ξεχνάς ότι ”Sharing is Caring”[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][gem_testimonials image_size=”size-medium” fullwidth=”1″][/vc_column][/vc_row]

Μετάβαση στο περιεχόμενο