Τι χρειάζεται για μια Άδεια Λειτουργίας Καταστήματος ; : το άρθρο γράφει ο Ηλίας Διαμάντης

Σήμερα φιλοξενούμε το άρθρο του φίλου και συνεργάτη μας Ηλία Διαμάντη, που είναι ειδικός στην έκδοση αδειών λειτουργίας . Μαζί με αυτό, θα φιλοξενήσουμε και άλλα άρθρα του Ηλία, με σκοπό, να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο κατανοητή την διαδικασία που χρειάζεται πριν ξεκινήσουμε μια επιχείρηση που χρειάζεται άδεια λειτουργίας. Όλη η ομάδα της Atlas Consulting και οι εξειδικευμένοι συνεργάτες μας όπως ο Ηλίας Διαμάντης, φροντίζουμε να κάνουμε την διαδικασία ίδρυση μιας επιχείρησης, παιχνιδάκι.

Αφήστε μας να δαμάσουμε την γραφειοκρατική αρκούδα και εσείς ασχοληθείτε με την επιχείρηση σας.

Καλή ανάγνωση!

—————————————————————–

Το πιο συχνό ίσως ερώτημα που μου κάνουν είναι τι χρειάζεται για μια Άδεια . Δηλαδή τι πρέπει να κάνω , να ξέρω όσο ψάχνω για τον χώρο που θα στεγάσει την επιχείρηση . Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε εκ των προτέρων αν ένα μαγαζί βγάζει άδεια και μετά να μπούμε στην διαδικασία να το νοικιάσουμε .

Πατήστε το συνέχεια για να δούμε πως πρέπει να κινηθούμε πριν νοικιάσουμε μαγαζί για Κατάστημα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος ή άλλη παρεμφερή δραστηριότητα .

Τι θα κάνουμε

Για να βγει μια Άδεια χρειάζεται καταρχήν να αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε . Προφανώς άλλες προδιαγραφές έχει ένα καφέ και άλλες προδιαγραφές έχει ένα εστιατόριο . Αν και πλεόν με την Υγειονομική Διάταξη που ισχύει δεν υπάρχουν ελάχιστα μέτρα , είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας τι θέλουμε να προσφέρουμε για να ψάχνουμε και τα κατάλληλα μαγαζιά . Αν θέλουμε να για παράδειγμα να προσφέρουμε φαγητό σε καθίμενους πελάτες , δεν γίνεται να έχουμε ένα χώρο με λίγα τετραγωνικά μέτρα . Ένα μικρό μαγαζί θα μας βολεύει αν θέλουμε να προσφέρουμε τυρόπιτες και καφέ σε πακέτο .

Σίγουρα σε αυτό το στάδιο δεν χρειάζεται να ξέρουμε ακριβώς πως θα διαμορφωθει το μαγαζι και ποιοι ακριβώς χώροι θα το αποτελούν , αλλά πρέπει να έχουμε μία τάξη μεγέθους για την δραστηριότητα που θέλουμε να κάνουμε .

Συναίνεση οικοδομής

Χωρίς να έχουμε “χαρτί” από την οικοδομή δεν μπορούμε να βγάλουμε άδεια . Πρέπει να μάθουμε αν η οικοδομή έχει κανονισμό και αν αυτός δεν απαγορεύει την ίδρυση και λειτουργία του καταστήματος που έχουμε υπόψη μας . Αν δεν υπάρχει κανονισμός , πράγμα όχι σπάνιο σε παλιές οικοδομές , θα πρέπει να συνενοηθούμε με τον διαχειριστή ή τον ιδιοκτήτη του χώρου που θέλουμε να νοικιάσουμε και να βεβαιωθούμε ότι έχουμε την συναίνεση της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών των στεγαζομένων στον ίδιο χώρο κατοικιών .

Αυτό θα γίνει με το να υπογράψει ο διαχειριστής ή ο ιδοκτήτης μια υπεύθυνη δήλωση που να αναγράφει τα παραπάνω .

Εδώ να τονίσω αν δεν υπάρχει συναίνεση της πλειοψηφίας , ακόμα και αν κάποιος υπογράψει την υπεύθυνη δήλωση , είμαστε εκτεθιμένοι σε οποιαδήποτε καταγγελία . Σε αυτή την περίπτωση γίνεται ανάκληση της άδειας , οπότε η επένδυση , ο κόπος και οι προσπάθειές μας πάνε χαμένα .

Νομιμότητα Χώρου

Το πιο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να ξέρουμε πριν κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση για να βγάλουμε Άδεια Λειτουργίας είναι να εξετάσουμε το κατα πόσο νόμιμος είναι ο χώρος . Αυτό γίνεται με το να αντιπαραβολή των αρχιτεκτονικών σχεδίων της πολεοδομίας ( κατόψεις και τομές ) με την πραγματική κατάσταση , δουλεία που αναλαμβάνει ένας μηχανικός που γνωρίζει από Πολεοδομική Νομοθεσία και τις προδιαγραφές για μια  Άδεια Λειτουργίας .

Πως βρίσκουμε αυτά τα σχέδια ; Προφανώς στην Πολεοδομία . Ξέροντας τον Αριθμό Οικοδομικής Άδειας κάνουμε μία αίτηση και πέρνουμε αντίγραφα της Οικοδομικής Άδειας ( στέλεχος και τοπογραφικό ) , κατόψεις των χώρων που μας ενδιαφέρουν και μία τομή . Δυστυχώς , πολλές φορές δεν ξέρουμε τον Αριθμό Οικοδομικής Άδείας . Τότε πάλι κάνουμε αναζήτηση στα αρχεία της Πολεοδομίας με βάση την χρονολογία έκδοσης της Οικοδομικής Άδειας , την διεύθυνση και τον εργολάβο . Ως κάποιος που έχει ψαξεί τα αρχεία της πολεοδομίας πάρα πολλές φορές να σας πληροφορήσω ότι αυτή η αναζήτηση δεν είναι και ότι πιο εύκολο , είναι χρονοβόρα και πιθανώς να μην έχει αποτέλεσμα .

Οπότε , θα πρέπει να αναζητήσουμε τις πληροφορίες που θέλουμε με άλλο τρόπο και να αφήσουμε την Πολεοδομία για το τέλος .

Τα στοιχεία που χρειαζόμαστε συνήθως υπάρχουν στα συμβόλαια του ιδιοκτήτη του χώρου . Δηλαδή , ο Αριθμός Οικοδομικής Άδειας ( ή εστω ένα στοιχείο το πότε κτίστηκε η οικδομή ) , αναγράφετε στο συμβόλαιο που έχει ο ιδιοκτήτης , ενώ τις περισσότερες φορές μαζί με το συμβόλαιο υπάρχει και μία κάτοψη της πολεοδομίας . Εδώ , να τονίσω , οτι είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του ιδιοκτήτη να νοικίασει ένα χώρο καθόλα νόμιμο που να βγάζει άδεια ή έστω να μας παραχωρήσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να κάνουμε την έρευνα μας .

Ανακεφαλαιώνοντας , τα στοιχεία που θέλουμε για να δούμε αν είναι νόμιμος ο χώρος μπορούμε να τα βρούμε στο συμβόλαιο του ιδιοκτήτη ( ή στο συμβολαιογράφο του ) και αν δεν έχουμε αποτέλεσμα τότε πάμε στην πολεοδόμια .

Αφού έχουμε τα σχέδια της Πολεοδομίας κάνουμε μια αυτοψία στον χώρο για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν αυθαιρεσίες . Οι περιπτώσεις είναι ουκ ολίγες . Πατάρια που δεν έχουν δηλωθεί , χώροι που έχουν κλείσει ή έχουν αλλάξει χρήση , καταστήματα που διαχωρίστηκαν ή ενώθηκαν , η λίστα δεν έχει τελειωμό . Για να μπορέσουμε να πάρουμε Άδεια Λειτουργίας θα πρέπει όλες αυτές οι αυθαιρεσίες ( αν υπάρχουν φυσικά ) να ρυθμιστούν .

Κλείνοντας , να επαναλάβω ότι πριν να πάμε να βγάλουμε μία Άδεια Λειτουργίας χρειάζεται να κατασταλάξουμε στο τι θέλουμε , να έχουμε την συναίνεση της οικοδομής και να ερευνήσουμε το κατά πόσο νόμιμο είναι το κατάστημα που θέλουμε να νοικιάσουμε .

Από την στιγμή που θα βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα παραπάνω νοικιάζουμε τον χώρο και αρχίζουμε να βλέπουμε για την διαμόρφωση του χώρου , τις κουζίνες , τα WC , τα τραπεζοκαθίσματα , μιας και αν έχουμε καλυφθεί με την συναίνεση και την νομιμότητα , σπάνια κολλάμε στην διαμόρφωση και τις άλλες προδιαγραφές του εκάστοτε καταστήματος .

Ηλίας Διαμαντής

ilias

Ονομάζομαι Ηλίας Διαμάντης . Σπούδασα Πολιτικός Δομικών Έργων στο ΤΕΙ Σερρών , πέρασα με καταταρκτήριες πρώτος στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης , απόπου και αποφοίτησα . Από το 2002 έχω δικό μου τεχνικό γραφείο , το οποίο ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με Άδειες Καταστημάτων . Σε αυτά τα δέκα και πλέον χρόνια , έχω ασχοληθεί με πολλές και σημαντικές υποθέσεις , με αποτέλεσμα να έχω αποκτήσει τεράστια εμπειρία πάνω στα θέματα των Αδειών Λειτουργίας. 

Καλή μας μέρα!

Stay Positive!

 

Αν θέλεις να μάθεις πώς να χτίσεις μια βιώσιμη επιχείρηση, διάβασε αυτό το άρθρο 7 Βήματα για την δημιουργία μιας βιώσιμης επιχείρησης

Αν πιστεύεις ότι αυτό που διάβασες, σε ωφέλησε και  είναι ενδιαφέρον, μην το κρατήσεις μυστικό…

διέδωσε το!!! After all, it’s free 😉

Related Posts

Leave a comment